قدیمی 06-01-2011, 11:49 AM   #1
roya
(کاربر طلایی)
 
roya آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Jan 2011
نوشته ها: 972
Stoneage نظریه محاسباتی ذهن




نظریه محاسباتی ذهن


در فلسفه، نظریه محاسباتی ذهن دیدگاهی است که ذهن انسان به عنوان یک سیستم پردازش اطلاعات تصور می‌شود و تفکر، یک شکل از محاسبه تلقی می‌شود.این نظریه در شکل مدرن خود، در سال 1961 توسط هیلاری پاتنم ارائه شد و در دههٔ 60 و 70 توسط جری فودور گسترش یافت . این دیدگاه در روانشناسی دیدگاه رایجی است و نظریه پردازان روانشناسی تکاملی، آن را به عنوان یک اصل می‌پذیرند.

نظریهٔ محاسباتی ذهن، یک مفهوم فلسفی است که در آن، ذهن به عنوان یک محاسبه‌گر یا دستکاری کنندهٔ نماد عمل می کند. در این نظریه، ذهن ورودی را از دنیای طبیعی گرفته، محاسبه و پردازش می‌کند و خروجی‌های جدیدی را به شکل‌های انتزاعی یا واقعی درست می‌کند. یک محاسبه، یک فرآیند گرفتن ورودی و دنبال کردن مرحله به مرحلهٔ الگوریتم برای بدست آوردن یک خروجی مشخص است.

نظریه محاسباتی ذهن ادعا می‌کند که جنبه‌های معینی از ذهن وجود دارد که فرآیندهای مرحله به مرحله ای را برای پردازش واقعیت‌های دنیای واقعی دنبال کند؛ با این حال این نظریه ادعا نمی‌کند که محاسبه برای تفکر کردن کافی است. نظریه محاسباتی ذهن برای ورودی یک محاسبه به واقعیت‌های خارجی نیاز دارد که به شکل نماد هایی از اشیاء مختلف است.

یک کامپیوتر (محاسبه‌گر) نمی‌تواند یک شئ واقعی را محاسبه کند بلکه باید آن را به شئ‌ای در شکلی جدید ترجمه شده را محاسبه کند. نظریه محاسباتی ذهن و نظریه ارائهٔ ذهن هر دو به این که حالات ذهنی به صورت واقعیت‌های خارجی ارائه شوند نیاز دارند و از این نظر به هم مرتبط‌اند. یکی از تفاوت‌های موجود در نظریه این است که نظریه ارائهٔ ذهن، ادعا می‌کند که همه حالات ذهنی واقعیات خارجی اند؛ در حالی که نظریه محاسباتی می گوید که حالات ذهنی قطعی مثل درد یا افسردگی ممکن است که واقعیت خارجی نباشند و لذا برای اعمال محاسباتی مناسب نباشند. این حالات ذهنی غیر قابل ارائه (در خارج) به عنوان qualia شناخته می شوند نظریه محاسباتی ذهن به علاوه با "زبان تفکر" هم مرتبظ اند. نظریهٔ "زبان تفکر" به ذهن اجازه می دهد که واقعیات خارجی پیچیده تری را به کمک معنا پردازش کند.


تشبیه محاسبه گر

نظریه محاسباتی ذهن همان تشبیه محاسبگر نیست؛ همانطور که ذهن در واقع مانند یک محاسبگر عمل می‌کند ولی نه کاملا. نظریه محاسباتی ذهن فقط از چند اصل مشابه با آن چه در محاسبات دیجیتال یافت می شود، استفاده می کند.

محاسبگر فقط به معنی یک کامپیوتر الکترونیکی مدرن نیست بلکه یک دست کاری کننده نمادهاست که اعمال گام به گام را برای محاسبه روی ورودی و ایجاد خروجی دنبال می کند. آلن تورینگ این نوع ماشین محاسبه گر را با ماشین تورینگ توصیف می کند.


مترادف‌های وضعیت‌های ذهنی

نظریه محاسباتی ذهن می گوید که ذهن به عنوان یک عملگر نمادین عمل می‌کند و این که پدیده‌های ذهنی، پدیده‌های نمادین اند؛ همان طور که مترادف‌های یک زبان، اشکالی از کلمات و جملاتی است که به معانی آن‌ها مربوط است، مترادف‌های وضعیت‌های ذهنی، معانی پدیده‌ها هستند و همین تعریف "کلمات" زبان تفکر است.

اگر این وضعیت‌های اساسی ذهنی بتوانند یک معنی خاص داشته باشند (همانند کلمات یک زبان که این گونه اند) آنگاه این، به این معنی است که وضعیت‌های ذهنی پیچیده تر (تفکرات) می توانند ایجاد شوند؛ وضعیت هایی که تا قبل از این ، هرگر ایجاد نشده اند؛ درست همان طوری که جملات جدیدی که خوانده می شوند می توانند فهمیده شوند حتی اگر هرگز شناخته شده نباشند (به شرطی که اجزای اساسی فهمیده شوند و ساختار نحوی درست داشته باشند)


نقد نظریه محاسباتی ذهن

استدلال هایی در مقابل نظریه محاسباتی ذهن وجود دارد. برخی از انتقادها شامل مباحث فیزیکی فرایند محاسبات می شوند. گالیستل در "آموزش و ارائه" در مورد برخی از مفاهیم یک سیستم واقع محاسباتی ذهن می نویسد. اساسا گالیستل با اشاره به محدودیت‌های ترمودینامیک در مدارهای مغزی این نظریه را نقد می کند. با حجم بالایی از اطلاعات، و سطح پایین از دست دادن مواد ضروری، ما باید بپرسیم که این مقدار انرژی از کجا می آید و چگونه این گرما و حرارت پراکنده می شود. همچنین می تواند استدلال کرد که تمام افکار در مغز در واقع یک محاسبه نیست.

این دید که به فکر ( یا فرآیند فکر) می توان مثل یک سیستم مبتنی بر عدد نگاه کرد (که بتوان آن را در کامپیوتر عادی حل کرد ؛ مانند مسائل ماشین تورینگ) نیاز به قبول نظریه محاسباتی ذهن دارد. اگر این دید که می توان افکار را به اعداد تقلیل داد درست نیست، پس امکان ندارد نظریه محاسباتی ذهن درست باشد. در اینجا ایراد دیگری نیز بر این نظریه وارد است. امکان دارد که مدل محاسباتی یادگیری را باعث شود؟

جان سیرل بیان کرده بود که آزمایش فکر که به اتاق چینی معروف شده است این مشکل را نشان می دهد. تصور کنید فردی در یک اتاق بدون هیچ گونه ارتباط با بیرون قرار دارد و تنها ارتباطش با دنیای بیرون یک تکه کاغذ است که آن را می تواند از زیر در رد و بدل کند. او با استفاده از یک سری کتاب برای رمزگشایی اقدام به یافتن "جواب" نوشتهٔ روی کاغذ می کند. تمام نمادهای رو کاغذ چینی اند و او می داند در کدام کتاب پاسخ این نماد وجود دارد و با نگاه کردن به آن می تواند پاسخ را بنویسد. در این صورت مرد چینی ای که در بیرون اتاق حضور دارد متوجه مکالمه می‌شود ولی مرد داخل اتاق متوجه نیست که چه می کند! این اساسا همان چیزی است که نظریه محاسباتی ذهن به ما می گوید؛ مدلی که در آن ذهن به سادگی نمادها را ترجمه می‌کند و نمادهای دیگری را به عنوان خروجی ایجاد می کند. در این صورت پس ذهن اصلا نمی تواند یاد بگیرد و فکر کند. با این حال می توان در پاسخ به این استدلال گفته شود که مرد و کاغذ هیچ درکی از چینی ندارند، اگر چه این نقص از طبیعت آن‌ها برمی آید؛ در مقابل اگر به آن مرد، چینی بیاموزیم، آنگاه یک سیستم پیچیدهٔ ارتباطی زبان چینی خواهیم داشت.

سیرل سوالات بیشتری را دربارهٔ آن چه که ما به منزلهٔ محاسبه در نظر می گیریم مطرح می کند:

دیوار پشت سر من همین الان در حال اجرای برنامه Wordstar است، چون برخی از الگوهای جنبش مولکولی همریخت با ساختار الگوریتم Wordstar است. اما اگر دیوار Wordstar را پیاده سازی کرده بود، پس یک دیوار به اندازه کافی برای اجرای هر برنامه از جمله برنامه‌های اجرا شده در مغز نیز پیچیده تر می شد.

پوتنام به طور مشابه ادعا کرد که : "هر سیستم معمولی بازی یک اوتوماتای نامتناهی محض متناظر است".دانشمندان علوم کامپیوتر به این نقد با توسعهٔ توصیف مسائلی که قابل پیاده سازی اند پاسخ داده اند.

علاوه بر این ، راجر پنروز ایده ای را پیشنهاد کرده است که می گوید: ذهن انسان از مفاهیم محاسبه ای آشنای ما، برای کشف و حل مسائل پیچیدهٔ ریاضی استفاده نمی کند. این بدین معنی است که یک ماشین تورینگ معمولی نمی تواند مسائل ریاضی مشخصی را که انسان توانایی حل آن‌ها را دارد، حل کند.


دانشمندان برجسته

* دانیل دنت فرضیهٔ "Multiple Drafts" را پیشنهاد می کند، که در آن آگاهی مفهومی است که در ارتباط با فضا و زمان در مغز است ولی این ارتباط واقعا روشن و واضح نیست. آگاهی چیز دیگری جز محاسبه نیست و یا به بیان دیگر هیچ تئاتر دکارتی وجود ندارد که شما در آن از محاسبات آگاه باشید.

* جری فُدُر بیان می‌کند که وضعیت‌های ذهنی، مانند باورها و آرزو ها، پل ارتباطی است بین پدیده‌های دنیای واقعی با مفهیم انتزاعی ذهنی. او مدعی می‌شود که این پدیده‌ها می توانند به وسیلهٔ عناصر زبان تفکر(LOT) توصیف شوند. علاوه بر این ، این زبان نه تنها یک توصیف کننده افکار است بلکه به خودی خود شکل دهندهٔ آنها در مغز نیز هست. فُدُر به نوعی کارکردگرایی پایبند است و مدعی است که تفکر و دیگر فرآیندهای ذهنی شامل یک سری محاسبه بر روی پدیده هایی است که تبدیل به زبان تفکر شده اند.

* دیوید مَر بیان می‌کند که فرآیندهای شناختی را در سه سطح توصیف می شوند : سطح محاسباتی (که مسائل محاسباتی را توصیف می‌کند (به عنوان مثال تطبیق ورودی به خروجی) که توسط فرایند شناختی محاسبه می شوند) ؛ سطح الگوریتمی (که الگوریتمی برای حل مسئله در سطح محاسباتی ارائه می دهد) و سطح اجرایی (که اجرای فیزیکی الگوریتم‌ها را از طریق سطح الگوریتمی در بسطر بیولوژیکی توصیف می‌کند ، به عنوان مثال خود مغز). (مارس 1981)

* اولریک نیسر اصطلاح "روانشناسی شناختی" را در کتاب خود که در سال 1967 منتشر کرد (روانشناسی شناختی) به کار برد، نیسر انسان‌ها را به عنوان یک سیستم پویای پردازش اطلاعات که فعالیت‌های ذهنی آن ممکن است توسط محاسبات ایجاد شود، توصیف کرده است.

* استیون پینکر " زبان غریزه " را به عنوان یک تکامل در انسان که به صورت یک ظرفیت پیش فرض برای سخن گفتن است در نظر گرفت(در حالی که برای نوشتن این گونه نیست).

* هیلاری پوتنام کارکردگرایی (در فلسفه ذهن) را برای توصیف آگاهی پیشنهاد کرده است، این ایده بیانگر آن است که آگاهی معادل یک سری محاسبات است، بدون توجه به این که این محاسبات در مغز ، کامپیوتر یا یک مغزِ در آزمایشگاه صورت گرفته باشد.

* برونو مارشال ، استاد دانشگاه آزاد بروکسل (بلژیک) ، در رساله دکتری خود (دانشگاه لیل ، فرانسه، 1998، Calculabilité ،physique et[۸]) ادعا کرده است که امور غیر مترقبه فیزیکی با تئوری محاسباتی ای که با استفاده از برهان هایی مانند برهان Universal Dovetailer و یا برهان Movie Graph شکل گرفته اند، سازگار نیست.

roya آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
فلسفه, نظریه محاسباتی ذهن, نظریات فلسفه, نظریات روانشناسی


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است