قدیمی 20-02-2011, 09:49 AM   #1
happy-girl
(کاربر باتجربه)
 
happy-girl آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Jan 2011
نوشته ها: 97
60 مفهوم عزت نفس



مفهوم عزت نفس





عزت نفس برگردان مفهوم selfesteem می باشد که ازدو واژه عزت ونفس تشکیل شده که در ادبیات فارسی معانی عزیز شدن ،گرامی شدن،ارجمندوارجمندی را به عزت و معانی جان وحقیقت هرچیز را به نفس اختصاص داده اند.



معانی متفاوتی برای عبارت Selfesteem بکار رفته که از جمله آن عبارتند از:


صیانت ذات ،متانت طبع، حرمت نفس،ارزیابی مثبت از خود، احساس خود ارزشمندی وعزت نفس وبرای عبارت Self conceptمعانی مفهوم خود، مفهوم فردی، خودباوری ، خودپنداره استفاده شده است ( دری،1375 ).



تعریف متعددی نیز ازعزت نفس بعمل آمده که علی رغم تفا وت هایی که میا ن آن ها مشاهده می شود اغلب به هم نزدیک بوده و مشابه هم می باشند.



سیف (1368 )درتعریف عزت نفس چنین آورده است:


عزت نفس نیاز به کسب موفقیت وتایید یا نیاز به ایجاد تصورمثبت درباره خود ودیگران است.


رابسون عزت نفس را عبارت می داند از حس رضایت مندی وخویشتن پذیری که از ارزیابی فرد درباره ارزش مندی ، قدر ومنزلت، جذابیت ، شایستگی ، کفایت و توانایی جهت ارضای تمایلات وخواسته های خود منتج می شود (رابسون،1985.عرب،1373 ).


ساندفر وفرانک (1956) عزت نفس را عبارت از مقدار ارزشی می دانند که ما به خودمان نسبت می دهیم ،این جنبه از خود نیز همانند جنبه های دیگر آن از طریق تعاملات با دیگران اکتساب می گردد به عبارت دیگر عزت نفس مقدار ارزشی است که ما فکر می کنیم دیگران برای ما به عنوان شخص قائل هستند.



علی رغم تعاریف متعددی که از عزت نفس به عمل آمده می توان یک عامل مشترک را در میان همه آن ها پیدا کرد و آن جنبه ارزشی است که در مورد "خود" بیان می شود البته باید توجه نمود که عزت نفس را ازخود پنداره متمایز نمود زیرا خودپنداره مجموعه ای از مفاهیم است که فرد برای توصیف خویش از آن ها استفاده می کند ، این در حالی است که مشابهت چشمگیری بین این دو وجود دارد ولی آن ها یکی نیستند چرا که خود پنداره برمجموعه ای از عقاید که بیشتر بر مبنای توصیف است تا قضاوت تعریف می شود که ممکن است برخی از بخش های آن خوب یا بد تلقی شود وبرخی از بخش های آن نه خوب و نه بد تلقی گردد،اینکه کسی موی سر سیاه وصدای نرمی دارد بخشی ازخودپنداره می باشد واین ویژگی ها نه خوب هستند نه بد ،اما عزت نفس به ارزیابی ها وقضاوت هایی که شخص درباره خصوصیات خود دارد مبتنی می باشد.


عزت نفس ممکن است به چند ین حیطه و حوزه تقسیم شود به نحوی که حتی در نزد افراد می توان بر اسا س شدت وضعف آن ها را تفکیک نمود، حال هریک از جنبه های عزت نفس"بالا" یا "پایین " در جنبه های مختلف وزین تر باشد فرد را به طرف یک عزت نفس کلی بالا یا پایین رهنمون می سازد.



برای مثا ل کودکی که ممکن است در زمینه های ورزشی ، دوستی ،علائق وتحصیل خود را ارزیابی می کند عزت نفس کلی وی به میزان اهمیتی بستگی دارد که برای هر یک از اجزاء قائل است .



اساسا اگر برای زمینه هایی ارزش قائل باشد که در مورد شان احساس خوبی دارد عزت نفس کلی وی مثبت خواهد شد در حالیکه بی ارزش داشتن آن زمینه ها باعث می شود خود را در کل بصورت منفی درک کند .


حال لازم است که زمینه ها ی مطرح در مبحث عزت نفس را مورد بررسی قرار داد ودر این خصوص می توان به پنج حوزه اشاره نمود که عبارتند از:


الف:زمینه اجتماعی :احساس فرد را در مورد خودش به عنوان دوست دیگران شامل می شود،اینکه آیا سایر افراد او را دوست دارند وبه عقایدشان احترام می گذارند واو را در فعالیت های خودشان شرکت می دهند ؟ کودکی که نیازهای اجتماعی او ارضاء شده باشد از این جنبه خود احساس رضا یت خواهد کرد.


ب :زمینه تحصیلی :به ارزیابی فرد از خود به عنوان دانش آموز مربوط می شود این امر تنها ارزیابی ساده ای از توانایی و موفقیت نیست ، کودک اگر به تمام معیارهای موفقیت تحصیلی دست یابد عزت نفس او مثبت خواهد بود.



ج :زمینه خانوادگی : احساسات وادراکات افراد را به عنوان عضوی از خانواده منعکس می کند ، کودکی که احساس می کند عضو با ارزشی از خانواده خود است ، وظیفه خود را به نحو احسن انجام می دهد و به لحاظ محبت و احترامی که از والدین ،برادران وخواهرانش دریافت می کند احساس امنیت کرده وعزت نفس مثبتی در این زمینه پیدا می کند.


د: تصویر بدنی : ترکیبی از ظاهر جسمانی وقا بلیت های بدنی است ، احترام به خود کودک در این زمینه بر اساس رضایت خاطر او از این امر که بدنش چگونه به نظر می رسد وعمل می کند ،نوعا دختران بیشتر نگران ظاهر خود هستند وپسرها نگران توانایی جسمانی البته این امر در مورد تمام افراد صدق نمی کند.

ه :عزت نفس کلی : ارزیابی جامع تری از خود است و مبتنی بر ارزیابی کودک از اکثر خصوصیات خودش است ،عزت نفس کلی در احساساتی از قبیل اینکه "من فرد خوبی هستم"

یا اینکه "من اکثر خصوصیات خودم را دوست دارم " جلوه گر می شود.

happy-girl آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
اعتماد به نفس, روان شناسی, روانشناسی, عزت نفس


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است