روانشناسی، روانکاوی، روانسنجی، روانپزشکی، مشاوره، مقالات و تست ها

روانشناسی، روانکاوی، روانسنجی، روانپزشکی، مشاوره، مقالات و تست ها (http://psychology.harferooz.com/index.php)
-   روانشناسی اسلامی (http://psychology.harferooz.com/forumdisplay.php?f=293)
-   -   زمينه هاي پرورش مذهبي در كودكان (http://psychology.harferooz.com/showthread.php?t=1222)

roya 19-01-2011 04:42 PM

زمينه هاي پرورش مذهبي در كودكان
 




زمينه هاي پرورش مذهبي در كودكان



در انسان كه موضوع تربيت است زمينه هايي وجود دارد كه بهره برداري از آنها رسيدن به هدف پرورش مذهبي را ممكن و آسان مي سازد. اين زمينه ها در كودك فطري و غريزي است پس نيازي به فرا گيري و آموختن و حتي تهيه مقدمات جهت فراهم آوردن آن زمينه ها نيست و اين خود از امكانات ارزنده اي است كه كار مربي را در امر تربيت آسان مي سازد. آن زمينه ها عبارت اند از :

1- فطرت : كه براساس پذيرش وجود آفريدگاري براي آفريده ها قرار دارد و ضوابط مذهبي آن سنگين و غيرقابل تحمل نيست. فطرت مي پذيرد كه در زندگي نظم و اصولي حاكم باشد، و كارها درهم و برنامه ها مبتني بر هرج و مرج نباشد. فطرت زمينه استدلالي و روابط علت و معلولي را مي پذيرد و در برابر آنچه كه براي آن واقعيت دارد تسليم مي شود. هر انساني براساس چنين فطرتي زاده مي شود و اين اجتماع و يا محيط است كه او را از اين مسير مستقيم منحرف مي سازد.

2- كنجكاوي: طفل از محيطي تنگ و محدود وارد محيطي بس گسترده و وسيع مي گردد. با پديده هاي گوناگون و متعددي مواجه مي شود. مي خواهد آنها را بشناسد و به كـُنه آنها پي ببرد ، از اسرار آنها سر در آورد . بدين سان عجيب نيست كه از منشاء پديده ها بپرسد. از روابط علت و معلولي امور جويا گردد و از چرايي و چگونگي مسائل پرسش كند. اينها زمينه هاي مناسبي براي پرورش مذهبي كودك هستند. بايد از اين امكانات سود جست و واقعيت ها را براي او معرفي كرد ، توضيح داد و توجيه نمود.

3- رغبت ها: كودك موجودي اجتماعي است مي خواهد در ميان جمع باشد ، با آنها بجوشد ، در بين آنها عرض وجود كند و رفتار آنها را تقليد نمايد.

اين خود زمينه اي است كه با استفاده از آن مي توان بخشي از جنبه هاي مذهبي را به او آموخت و وادار به عملش كرد. مثلاً طفل مايل است در مجامع شركت كند ، پس او را همراه خود به مجامع مذهبي ببريد.

كودك مي خواهد رفتار افراد بزرگتر را تقليد كند پس در حضور او نمازتان را بخوانيد و يا او را همراه خود به مسجد ببريد. كودك رغبت دارد كه خود را در جاي بزرگترها قالب بزند. پس او را با بزرگترها تماس دهيد، آداب زندگي ، معاشرت ، اخلاق و جمعاً مذهب را از اين راه به او بياموزيد و سعي كنيد آنها كه در برابر او نقش الگو را ايفا مي كنند از نظر عمل افرادي نمونه باشند.

4- حس غرور و خودپسندي : امري است كه در انسان ها وجود دارد ولي مي بايست جهت داده شود . از حس غرور كودك در جهت مثبت و مذهبي مي توان استفاده كرد. مثلاً بايد گفت من مطمئنم كه تو مي تواني نماز بخواني ؛ مي تواني مثل مادر در فلان اجتماع شركت كني ؛ مي تواني صبح تا ظهر روزه بگيري ؛ تومي تواني راست بگويي ؛ مي تواني خوش اخلاق باشي ؛ مي تواني كودك منظم و عاقلي باشي ، مي تواني حرف بد نزني ؛ مي تواني ديگران را آزار ندهي و...

در طريق وصول به هدفِ پذيرش وعمل به مسائل مذهب ، بايد هدف قابل وصول و نزديك در برابر كودك قرار داد و آن گاه تشويقش كرد كه خود را براي رسيدن به آن اهداف آماده كند.

شك نيست به هر ميزان كه سال و ماه بيشتري بركودك مي گذرد مي توان هدف هاي بلندتر و دورتري را در برابرش قرارداد و او را تشويق به دستيابي به آن نمود.



اکنون ساعت 04:40 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3 می باشد.

Powered by vBulletin Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Free Persian Language By Harfe rooz Ver 3.0