روانشناسی، روانکاوی، روانسنجی، روانپزشکی، مشاوره، مقالات و تست ها  
بازگشت   روانشناسی، روانکاوی، روانسنجی، روانپزشکی، مشاوره، مقالات و تست ها > علوم پایه > آسيب شناسي اجتماعي

پاسخ
 
ابزارهای موضوع نحوه نمایش
قدیمی 08-02-2011, 09:12 AM   #1
happy-girl
(کاربر باتجربه)
 
happy-girl آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Jan 2011
نوشته ها: 97
Angel مواد توهم زا و روان گردان نسل جوان را تهديد مى كند




عطش مرگ


اين دومين روز پياپى است كه پدر وحيد به بيمارستانى كه او در آن بسترى است، مى آيد. بار اول براى عيادت از وحيد كه در بخش بيماران كليوى است به بيمارستان آمد و روز دوم به بخش بيماري هاى اعصاب رفت كه برادرزاده 18 ساله اش در آن بسترى و تحت مراقبت شديد است. وحيد و پسرعمويش هر دو قربانيان مصرف اكستازى هستند. وحيد در حالى كه لوله هاى قطورى به بدنش وصل شده اند نگاه غمگينش را به پدر مى دوزد و مى گويد: «... هرچه مى خواهى بگو، مى دانم كارم اشتباه بود. رفيق بد و قرص اكس كارم را به اينجا كشاند .»

وحيد 19 ساله است ؛ قرص هاى اكس را با كمك دوستش تهيه کرده و تعدادى از آنها را به پسر عمويش داده است. به فاصله يك روز هر دو بعد از خوردن قرص ها راهى بيمارستان شده اند.

دكتر حميد مرتضوى روان پزشك و متخصص ترك اعتياد مى گويد: «داروهاى توهم زا داروها يا موادى هستند كه به عنوان داروهاى روان گردان يا محرك شناخته شده اند و اثر خاص آنها ايجاد اختلال در ارتباط با واقعيت و تا حدودى افزايش سطح هوشيارى، دقت، تمركز و آثار خاص ديگر است اما ممكن است حتى با يك بار مصرف در افراد مستعد، علايم عصبى و روانى بروز كند و در مصرف حاد گاهى عوارض قلبى، مغزى ، فشارخون بالا و نارسايى كبد و كليه مشاهده مى شود. گفته مى شود ميزان مصرف قرص هاى اكستازى در ميان جوانان و نوجوانان به شكل نگران كننده اى در حال افزايش است.

طبق آماري كه در سال 1380 از يك تحقيق به دست آمده است بيش از 40 هزار نفر در ايران اكستازى را تجربه كرده اند. اما وزير بهداشت اعلام كرده كه به دليل مسائل اجتماعى و سياسى ترجيح مى دهد آمار مصرف كنندگان داروهاى روان گردان را اعلام نكند: «ما سعى مى كنيم به جاى اعلام آمار مصرف كنندگان داروهاى روان گردان، چنين مسائلى را در جلسات كارشناسى مطرح كنيم تا نتايج بهترى اتخاذ شود .»

به گفته " مسعود پزشكيان " وزير بهداشت و درمان، سن مصرف كنندگان به سمت جوان شدن مى رود: «اما طبق آمار فعلى بيشتر مصرف مواد در سنين 25 سال به بالا صورت مى گيرد. »

امگا، دلفين ، لنگر، دكس، بيسكوئيت، صليب سرخ، سان شاين، هوندا، بمب بى ، سوپرمن، قرص عشق، قرص شيطان، سوپر من و رنو ، قرص هاى اكستازى موجود در بازار ايران هستند.

"امير محمد پيام " روان شناس و محقق در زمينه مواد اعتيادآور مى گويد: به طورى كلى موادى كه دركشور مصرف مى شوند به سه دسته مخدرها، توهم زاها، توان افزاها يا محرك ها قابل تقسيم اند.

دسته مخدرها با ماده مؤثر مرفين شامل ترياك، هروئين و مرفين از جمله موادى هستند كه ريشه طبيعى شان خشخاش است يا به صورت شيميايى و صنعتى به گونه اى تهيه مى شوند كه روى گيرنده هاى مرفين مغز مؤثر باشند.

دسته دوم مواد اعتياد آور، توهم زاها هستند كه تعدادى از آنها ريشه طبيعى دارند مثل حشيش، گراس، بنگ ؛ و تعدادى هم ريشه شيميايى دارند كه آمفتامين ها، باربيتوراتها، متاآمفتامين ها كه (اكستازى جزو اينهاست) و داروهاى روانگردان شيميايى ديگر مثل ال.اس.دى ، اسپيد يا شيشه كه مستقيم روى مغز تأثير مى گذارند و تفكر هدف اصلى تأثيرگذارى شان است. در واقع اگر مواد مخدر دسته اول "جسم " را تخدير مى كنند، توهم زاها روى " تفكر" تأثير مى گذارند.

دسته سوم مواد اعتيادآور هم محرك ها هستند كه ريشه طبيعى شان مثل كوكائين و ريشه صنعتى و شيميايى آنها مثل كرك است.

"اكس" به شكل قرص هاى گرد و بيضى در رنگ هاى سفيد، زرد، صورتى و قهوه اى به حالت پودر حل شده در شربت يا نوشابه، تكه يخ و آدامس مورد استفاده قرار مى گيرد. در ايران هر قرص بين3 تا 20 هزار تومان - بسته به نوع و درصد كيفيت و خلوص آنها - خريد و فروش مى شود. مهمانى ها و پارتى هاى شبانه اكس با شعار «بخور كه شاد شوى» برگزار مى شود و معمولاً از ابتداى شب تا نزديك صبح طول مى كشد. اين مهماني ها نه فقط در كشور ما بلكه در آمريكا و اروپا نيز به «اكس پارتى» معروفند.

شاهين 20 ساله تجربه حضور در يكى از اين مهماني ها را اين طور شرح مى دهد:«سالن تاريكى بود . در بعضى قسمت هاى آن غير از نور چراغ هاى رنگى و گردان هيچ روشنايى ديگرى نبود. وقتى داخل آن جمعيت مى شوى ديگر صداى بلند موسيقى، بوى عرق و جيغ و فريادشان آزارت نمى دهد ، چون تو هم بايد مثل خود آنها اكس زده باشى.

كسى كه مهمانى در خانه اش برگزار شده بود پسرى حدود 23 ساله بود كه به بهانه تولدش دوستانش را دعوت كرده بود و پدر و مادرش هم خانه نبودند. من هم به واسطه يكى از دوستانم آنجا رفتم. قرص هاى اكستازى را داخل ظرف يا توى نوشابه ها ريخته بودند و به مهمان ها مى دادند .»

شاهين خيلى زودتر از پايان گرفتن اكس پارتى، مهمانى را ترك کرده است:«بعد از خوردن قرص اكس احساس كردم تمام تنم عرق زيادى كرده و خيس آب هستم و حالت گـُر گرفتن داشتم و قلبم تند تند مى زد. طورى كه انگار مى خواست از سينه ام بيرون بزند .»

دكتر مهرداد احمديه، پزشك و مدرس دانشگاه ، اين نشانه ها را ناشى از مسموميت با اكستازى مى داند كه ممكن است به كُما و مرگ مصرف كننده منجر شود:« در اين حالت فرد به شدت عرق مى كند و حجم زيادى از آب بدنش را از دست مى دهد. تب بالا مى رود و تپش قلب خيلى زياد مى شود و فرد احساس گرمازدگى دارد. احتمال خونريزى مغزى و حملات قلبى هم در اين حالت بالا مى رود».

با وجود علائم ناشى از خطر آفرين بودن داروهاى توهم زا و روان گردان ، چه عاملى سبب مى شود استفاده از آنها به ويژه در ميان نوجوانان و جوانان طرفدار داشته باشند؟ «شادى اش را نمى شود توصيف كرد. در آن حالت پر از انرژى مثبت هستى». اينها جملاتى اند كه محراب در توجيه مصرف اكس به زبان مى آورد و بعد ادامه مى دهد:«وقتى اسپيد مى خورم، از هيچ چيزى ترس ندارم. با سرعت رانندگى مى كنم و لايى مى كشم. به قدرى سرحال و سرخوشم كه حاضرم دست به هر كارى بزنم كه در شرايط عادى برايم سخت است .»

حالت سرخوشى كه محراب مى گويد معمولاً 20تا40 دقيقه بعد از خوردن قرص اكستازى ظاهر مى شود و بعد از يك ساعت به اوج خود مى رسد. اما 3 تا 4 ساعت بعد ، ديگر خبرى از آن نيست. مهراب مى گويد:« بعد از اين كه اثر مصرف قرص تمام مى شود، احساس خستگى مى كنم». به نظر او اين اتفاق كاملاً طبيعى است: « بالاخره بعد از چند ساعت بالا و پايين پريدن و تحرك زياد، هر كسى خسته مى شود .»

دكتر احمديه که از ديدگاه علمى به اين مسئله نگاه مى كند مي گويد: « در مغز موادى به نام سروتونين وجود دارد. با مصرف اكس اين مواد در سيستم اعصاب و مغز آزاد مي شود و باعث تحريك سيستم مغزى مى شود اما در طولانى مدت سبب مختل شدن فعاليت آن مى شود. زوال حافظه كوتاه مدت و تخريب سلول هاى قشر مخ از آثار سوء مصرف اين قبيل مواد است .»

" امير محمد پيام " روان شناس مى گويد: « وقتى مواد توهم زا و روان گردان وارد خون مى شوند با افزايش قند خون و تپش قلب و به طور كلى با تأثير بر سيستم سمپاتيك ، موجب افزايش عملكرد مى شود. به همين خاطر وقتى اكس مصرف مى كنند تمايل به تحرك، رقص و پايكوبى دارند و در دسته آمفتامين ها با تأثيراتى نظير افزايش عملكرد، راحتى روابط و رفتارهاى پرخطر جنسى روبروييم». تمركز تفكر، افزايش كارآيى، خوش مشرب شدن و افزايش توان كار و اعتماد به نفس از جمله مواردى است كه مصرف كنندگان داروهاى توهم زا به عنوان تأثيرات مثبت اين مواد ياد مى كنند. اما اميرمحمد پيام روان شناس معتقد است: «بيشتر اين مسئله تلقين است ، چون اعتماد به نفس يا كارايى و توان فرد با مصرف اين داروها به شكل كاذب افزايش مى يابد و فرد با تلقين به خود احساس نيرومندى بيش از آنچه بايد مى كند. در حالى كه شما با تكنيك هايى نظير يوگا، مديتيشن يا مهارت هاى مديريت استرس هم مى توانيد به همين نتايج برسيد .»

هنوز آمار دقيق و رسمى درباره تعداد مصرف كنندگان داروهاى توهم آور و روان گردان در ايران منتشر نشده است، اما به نظر مى آيد حركتى هرچند آرام و آهسته براى تغيير الگوى مصرف مواد اعتيادآور در كشور شروع شده است.

اميرمحمد پيام اين مسئله را ناشى از عملكرد سيستم و سياستى در جهان مى داند كه مواد اعتيادآور را كارگردانى مى كند: «اين سيستم به شكل يك نظام پوياى اقتصادى به نيازهاى مخاطبانش توجه مى كند و به دنبال ايجاد بازارهاى جديد مصرف است و كاملاً براى توليداتش فرهنگ سازى مى كند و وقتى مى بيند در كشورها برنامه هاى پيشگيرى و كاهش تقاضاى مواد به روى نكاتى از مضرات مواد تأكيد مى كند كه عوارض اش براى همه شناخته شده است ، سعى مى كند الگوى مصرف مواد اعتياد آور را با مواد جديدى جايگزين كند كه اين مواد در تبليغ و تعريفش عوارض قبلى را نداشته باشند. فرض كنيد اين طور نشان مى دهند كه اسم آن مواد مخدر است، اسم اينها محرك است. آنها با وابستگى شديد جسمانى همراه هستند نظير هروئين و اينها اصلاً وابستگى جسمانى ندارند، هرچند وابستگى روانى كه عامل اصلى اعتياد است در اينها شديدتر است. مواد مخدر باعث انزوا و افسردگى مصرف كننده مى شوند، اينها موجب رقص و پايكوبى و در جمع بودن مى شوند و... بنابراين بديهى است چون ساختار ذهن يا نگرش نوجوان اعتياد با مشخصات ماده مخدر مثل هرويين است، اين مواد جديد را اعتياد محسوب نمى كند. اين تكنيكى است كه سازندگان و توليد كنندگان مواد از آن استفاده مى كنند».

گروه سنى 15 تا 35 سال بيشترين گروه سنى در معرض خطر مصرف مواد توهم زا و روان گردان هستند. تعداد مصرف كنندگان در مردان دوبرابر زنان است. جمعيت جوان جوياى كار ايران كه با مشكلاتى نيز براى ادامه تحصيل، ازدواج و تفريحات مناسب روبروست. به راحتى مى توانند با شناخت نادرستى كه از اين مواد پيدا كرده اند به سراغ مصرف آنها بروند با اين تصور كه مى توانند كارآيى شان را افزايش بدهند ، براى لحظاتى مشكلات خود را فراموش كنند و حالت سرخوشى و اميدوارى پيدا كنند و در عين حال از لحاظ جسمانى و ظاهرى هم با مسئله حادى روبرو نشوند. اين اشتباه در شناخت مواد اعتيادآور جديد توسط نوجوانان و جوانان با اشتباه والدين و خانواده ها در برخورد با فرزندان همراه با اشتباه مسئولان در برنامه ريزي ها و به روز نكردن تجهيزات و امكانات براى شناسايى و مقابله با مواد جديد مى تواند در آينده اى نه چندان دور، مصرف مواد توهم زا و روان گردان را همپاى مواد مخدرى چون ترياك و هرويين افزايش دهد.

happy-girl آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
قرص های توهم زا, آسیب شناسی اجتماعی, اکس, اکستازی, روان شناسی, روانشناسی, روانشناسی اجتماعی


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است